Zastosowanie olejku rycynowego w pielęgnacji skóry

Zastosowanie olejku rycynowego w pielęgnacji skóry

Olejek rycynowy jest nam bardzo znany. Często był nam polecany przez nasze babcie, jako lek na wszelkie dolegliwości, takie jak zaparcia, bóle głowy, bóle krzyżowe i wiele wiele innych. Jest bardzo łatwo dostępny. Kupimy go w każdej aptece za naprawdę niewielkie pieniądze, a potrafi zdziałać cuda. Od jakiegoś czasu ma też bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. 

Właściwości pielęgnacyjne olejku rycynowego

pielęgnujący olejek rycynowyCoraz więcej produktów do pięlegnacji twarzy, włosów oraz ciała zawiera w sobie olejek rycynowy, ze względu na fantastyczne właściwości pielęgnacyjne. Mało tego, owy olejek posiada także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Rewelacyjnie sprawdza się w pielęgnacji rzęs i brwi. Wzmacnia je i powoduje, że rzęsy stają się mocniejsze i gęstsze. Najlepiej jest nakładać go szczotką po zużytym tuszu do rzęs. Efekty można zobaczyć po bardzo krótkim czasie. Pielęgnujący olejek rycynowy także świetnie sprawdza się jako odżywka na końcówki włosów, które z reguły są przesuszone i wymagają codziennego nawilżenia. Wystarczy wetrzeć codziennie kilka kropel we włosy i od razu widać różnicę! Ze względu na swoje cechy przeciwbakteryjne i przeciwzapalne można używać go do pielęgnacji skóry problematycznej, np. trądzikowej. Jego zastosowanie przyspiesza proces gojenia się wyprysków oraz działa wygładzająco na twarz, co może pomóc rozprawić się z ewentualnymi bliznami potrądzikowymi. Jednak trzeba być wytrwałym i systematycznym. Należy codziennie najlepiej na noc smarować twarz olejkiem, a rano przemyć twarz ciepłą wodą. 

Czasami warto spróbować starych, dobrych i przede wszystkich tanich sposobów na rozwiązanie swoich problemów z cerą, włosami czy innymi dolegliwościami. Olejek rycynowy to przede wszystkim produkt naturalny, bez zbędnych dodatkowych składników, jakie z reguły zawierają różne kremy czy odżywki. 

Komentowanie jest wyłączone.