Dzielarki i ich rola w piekarni

Dzielarki i ich rola w piekarni

Nie ma nic przyjemniejszego niż aromat świeżego pieczywa w przytulnej piekarni i widok rumianych bułeczek stłoczonych obok siebie na półce. Co jednak sprawia, że wszystkie bułki mają taki sam kształt i rozmiar? Formowanie wszystkich bułek własnoręcznie to jednak żmudna praca. Istnieją więc urządzenia, które wspierają piekarzy w tym procesie.

Zastosowanie dzielarek do bułek

dzielarkiWspółcześni piekarze nie kroją już ciasta na bułki i nie formują idealnego kształtu własnoręcznie. Do tego celu służą im specjalne urządzenia, które bardzo ułatwiają pracę. Dzielarki zapewniają bułkom wyjątkowo, okrągły kształt. Ich działanie ma jednak dużo większe niż tylko krojenie ciasta na równie kawałki. Nowoczesne dzielarki są wyposażone w specjalny system, który delikatnie naciska na ciasto, zapewniając mu odpowiednie napowietrzenie. Dzięki temu wypiek jest jędrny i sprężysty. Te urządzenia mają też mechanizm, który nadaje bułkom charakterystyczny, zaokrąglony kształt. Możliwość nadawania tego kształtu sprawia, że dzielarki również świetnie sprawdzą się przy wypieku pączków. Fachowcy branży piekarskiej podkreślają, że te maszyny są niezbędne do utrzymania pracy na wydajnym i efektywnym poziomie. Ponadto, dzielarki są wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, co bardzo ułatwia utrzymanie czystości. Wiele z nich posiada również wymienne część, które można dostosowywać do rodzaju wypieku. 

Prowadzenie profesjonalnej piekarni w dużej mierze opiera się na pracy z zaufanym sprzętem. Dobrze dobrane urządzenia ogromnie ułatwiają proces produkcji i przyczyniają się do wzrostu wydajności piekarni. Należy więc zastanowić się nad tym jaka dzielarka sprawdzi się w naszym zakładzie i dopasować model do naszych indywidualnych potrzeb. To zagwarantuje sukces wypieków.

Komentowanie jest wyłączone.